1. Trang Chủ
  2. Tài Liệu Học Tập
  3. Trắc nghiệm Kĩ năng đọc Chủ đề: lễ hội vui vẻ Tiếng Anh 6 Right on!

Trắc nghiệm Kĩ năng đọc Chủ đề: lễ hội vui vẻ Tiếng Anh 6 Right on!

Đề bài

    Fill in each numbered blank with one suitable word or phrase.

    Tet is a national and (1) ______ festival in Viet Nam. It is occasion for every Vietnamese to be reunited to think (2) _____ their past activities and hope for good luck in the year to come. Before Tet all houses are white washed and (3)____ with yellow apricot flowers and colorful lanterns. Everybody is looking forward to a more favorable life. On the New Year's Eve, children are smartly dressed. They are hoping to (4) _____ money put in small red envelopes as they are wishing longevity (5) ______ their grandparents and parents.

    Câu 1

    Tet is a national and (1) ______ festival in Viet Nam.

    • A.

      traditional

    • B.

      modern

    • C.

      music

    • D.

      summer

    Câu 2

    It is occasion for every Vietnamese to be reunited to think (2) _____ their past activities and hope for good luck in the year to come.

    • A.

      to

    • B.

      after

    • C.

      for

    • D.

      about

    Câu 3

    Before Tet all houses are white washed and (3)____ with yellow apricot flowers and colorful lanterns.

    • A.

      decorate

    • B.

      decorates

    • C.

      decorating

    • D.

      decorated

    Câu 4

    They are hoping to (4) _____ money put in small red envelopes

    • A.

      buy

    • B.

      receive

    • C.

      sell

    • D.

      make

    Câu 5

    as they are wishing longevity (5) ______ their grandparents and parents.

    • A.

      for

    • B.

      to

    • C.

      with

    • D.

      from

    Read the passage carefully and choose the correct answer.

    Every country has its own tradition when New Year comes. In Japan, at midnight on December 31, all temples in the country ring their bell 108 times. They believe that the ringing bells can remove their bad actions from the previous year.

    In Thai Lan, the New Year is in April. It’s the hottest time of the year. People often throw water over the people. They believe that this activity will bring a lot of rain and wash away the bad things.

    In Viet Nam, people clean and decorate their houses before Tet. They would like their houses to look more beautiful. The first footer is very important. They believe that the first footer on the first New Year Day decides the family’s luck for the whole year.

    Một số từ vựng:

    - tradition (n): truyền thống

    - ring the bell: rung chuông

    - wash away: rửa sạch, cuốn trôi

    - luck (n): điều may mắn

    Câu 6

    People in Japan believe that 108 times of ringing bell can remove their _______ from the previous year.

    • A.

      good actions

    • B.

      rude actions 

    • C.

      bad actions

    • D.

      x

    Câu 7

    April is _______ time of the year in Thai Lan.

    • A.

      hot

    • B.

      the hottest

    • C.

      hottest

    • D.

      x

    Câu 8

    People in Thai Lan believe that throwing water over other people will _____ and wash away the bad things.

    • A.

      not bring a lot of rain

    • B.

      brings a lot of rain

    • C.

      bring a lot of rain

    • D.

      x

    Câu 9

    What do Vietnamese people often do before Tet?

    • A.

      visit relatives

    • B.

      clean and decorate their house

    • C.

      throw water over the people

    • D.

      x

    Câu 10

    The first people who comes to someones house on the first day are called _______.

    • A.

      first comer

    • B.

      the first

    • C.

      the first footer

    • D.

      x

    Read the passage, choose the best answer.

    Lunar New Year, or Tet, is Vietnam's main holiday. It is the most important occasion in the year which falls sometimes between 19th january and 20th February on the Western calendar. Tet marks the beginning of spring and the start of a new year.

    Tet’s preparations and celebrations nowadays are shorter than those in the past. Streets are decorated with coloured lights and red banners. Shops are full of goods. People are busy buying gifts, cleaning and decorating their houses and cooking traditional foods.

    Houses are often decorated with plants and flowers at this time. Peach blossom is traditional at Tet in the North while apricot blossom is traditional in the South. The kumquat tree with its ripe deep orange fruits is popular throughout the country. One of Tet’s most special foods is Banh Chung, which is made from sticky rice, green beans and fatty pork. Mut, which is candied fruits such as sugared apples, plums or tomatoes, is also popular.

    * Một số từ mới:

    - mark (v): đánh dấu

    - preparation (n): sự chuẩn bị

    - ripe deep orange fruits: quả chín vàng rộm

    - plum (n): quả mận

    Câu 11

    What is another name of Tet?

    • A.

      Vietnamese holiday

    • B.

      Lunar New Year 

    • C.

      Traditional holiday

    • D.

      Vietnam's main holiday

    Câu 12

    When does Tet sometimes take place on Western calendar?

    • A.

      from 19th January to 20th January

    • B.

      from 19th January to 19th February

    • C.

      from 19th January to 20th February

    • D.

      from 19th February to 20th February

    Câu 13

    What does Tet mark?

    • A.

      the end of the year

    • B.

      the start of a new month

    • C.

      the beginning of a new year

    • D.

      the beginning of spring and the start of a new year

    Câu 14

    What do people decorate streets with?

    • A.

      plants and flowers

    • B.

      coloured lights and red banners

    • C.

      peach blossom and apricot blossom

    • D.

      traditional foods

    Câu 15

    What do people do in Tet?

    • A.

      People buy gifts, clean and decorate their houses and cook traditional foods

    • B.

      People enjoy traditional food

    • C.

      People clean their house and wait for the first footer

    • D.

      People plant trees around their house

    Choose the best answer to complete the sentences.

    In our country, Vietnamese New Year (Tet holiday) is according to "lunar calendar", not "solar calendar". "Vietnamese New Year" is a very important holiday for Vietnamese people. Everyone will (1) _____ a break during the Vietnamese New Year. It is a time for rest and refreshment. Most of the business, stores, even the schools close (2) _________ a time.

    On the "New Year's Eve", each family will have "reunion dinner" with their family members. After the dinner, elders (parents, uncles, aunts, grandparents...etc) will give the "red envelope" (3) ________ the kids. There is "lucky money in the red envelopes.

    We set off the "fireworks" and "firecrackers" during the Tet holiday. We also will hang the "Spring Couplet" on our doors. Some of the people are play "dragon dance" or "lion dance" to (4) __________ the Vietnamese New Year. Tet is the (5) ____________ festival in Vietnam.

    Câu 16

    Everyone will (1) ______ a break during the Vietnamese New Year.

    • A.

      make

    • B.

      do

    • C.

      go

    • D.

      take

    Câu 17

    Most of the business, stores, even the schools close (2) _________ a time.

    • A.

      for

    • B.

      in

    • C.

      at

    • D.

      on

    Câu 18

    After the dinner, elders (parents, uncles, aunts, grandparents...etc) will give the "red envelope" (3) ___________ the kids.

    • A.

      along

    • B.

      to

    • C.

      with

    • D.

      of

    Câu 19

    Some of the people are play "dragon dance" or "lion dance" to (4) __________ the Vietnamese New Year.

    • A.

      wait for

    • B.

      cancel

    • C.

      celebrate

    • D.

      remember

    Câu 20

    Tet is the (5) ___________ festival in Vietnam.

    • A.

      impoortant

    • B.

      importantest

    • C.

       the most important

    • D.

       most important

    Choose the best answer to complete the passage

    Father's Day is the 3rd Sunday (1)______ June. It is a day to celebrate fathers and all that they do for us. Today, over 50 countries (2) _______ Father's Day, but they might have a different date for it.

    It is important to look at what fathers bring to their families. Every father is (3) ______. Does he teach you how to play games? Does he help with your homework? Does he read you bedtime stories? (4)_____ him for all he does!

    Father's Day isn't just for fathers, either. It's (5)_________ for grandfathers and great- grandfathers! Your parents probably even call their fathers, which are your grandfathers!

    Câu 21

    Father's Day is the 3rd Sunday _______ June.

    • A.

      on

    • B.

      in

    • C.

      at

    • D.

      x

    Câu 22

    Today, over 50 countries _______ Father's Day, but they might have a different date for it.

    • A.

      celebrate

    • B.

      remember

    • C.

      organize

    • D.

      x

    Câu 23

    Every father is _______.

    • A.

      the same

    • B.

      useless

    • C.

      different

    • D.

      x

    Câu 24

    ________ him for all he does!

    • A.

      Sorry

    • B.

      Thank

    • C.

      Wait

    • D.

      x

    Câu 25

    It's _________ for grandfathers and great- grandfathers!

    • A.

      very

    • B.

      so

    • C.

      also

    • D.

      x

    Read the passage and answer the questions.

    Christmas is in December. It is a season with many traditions. People think about family, friends, and giving. Most families put up a tree, hang decorations, and give gifts. Christmas Eve is December 24th. It is the night before Christmas. It is a great time to sing carols. Will you remember to put out milk and cookies for Santa?

    Christmas Day is December 25th. Wake up early. Then you can run to open the presents under the tree. There is going to be a lot of food to eat today! It is a time to spend with family and people you love.

    Câu 26

    When do people celebrate Christmas?

    • A.

      October

    • B.

      November

    • C.

      December

    • D.

      x

    Câu 27

    How long does Christmas last?

    • A.

      1 day

    • B.

      2 days

    • C.

      3 days

    • D.

      x

    Câu 28

    What do most families do at the night before Christmas?

    • A.

      put up a tree

    • B.

      hang decorations

    • C.

      both A&B

    • D.

      x

    Câu 29

    Which songs do people sing at Christmas?

    • A.

      carols

    • B.

      birthday songs

    • C.

      kid songs

    • D.

      x

    Câu 30

    Where can people open presents?

    • A.

      on the tree

    • B.

      behind the tree

    • C.

      under the tree

    • D.

      x

    Lời giải và đáp án

      Fill in each numbered blank with one suitable word or phrase.

      Tet is a national and (1) ______ festival in Viet Nam. It is occasion for every Vietnamese to be reunited to think (2) _____ their past activities and hope for good luck in the year to come. Before Tet all houses are white washed and (3)____ with yellow apricot flowers and colorful lanterns. Everybody is looking forward to a more favorable life. On the New Year's Eve, children are smartly dressed. They are hoping to (4) _____ money put in small red envelopes as they are wishing longevity (5) ______ their grandparents and parents.

      Câu 1

      Tet is a national and (1) ______ festival in Viet Nam.

      • A.

        traditional

      • B.

        modern

      • C.

        music

      • D.

        summer

      Đáp án: A

      Phương pháp giải :

      Traditional: truyền thống (adj)

      Modern: hiện đại (adj)

      Music: âm nhạc (n)

      Summer: mùa hè (n)

      Lời giải chi tiết :

      Tạm dịch các đáp án:

      Traditional: truyền thống (adj)

      Modern: hiện đại (adj)

      Music: âm nhạc (n)

      Summer: mùa hè (n)

      => Tet is a national and traditional festival in Viet Nam.

      Tạm dịch: Tết là một lễ hội quốc gia và truyền thống của Việt Nam.

      Câu 2

      It is occasion for every Vietnamese to be reunited to think (2) _____ their past activities and hope for good luck in the year to come.

      • A.

        to

      • B.

        after

      • C.

        for

      • D.

        about

      Đáp án: D

      Phương pháp giải :

      Cụm từ: think about (nghĩ về điều gì)

      Lời giải chi tiết :

      Tạm dịch các đáp án:

      To: đến, tới

      After: sau

      For: cho 

      Aboutvề

      Cụm từ: think about (nghĩ về điều gì)

      => It is occasion for every Vietnamese to be reunited to think about their past activities and hope for good luck in the year to come.

      Tạm dịch: Đây là dịp để mọi người Việt Nam được đoàn tụ để suy nghĩ về các hoạt động trong quá khứ của họ và hy vọng may mắn trong năm tới.

      Câu 3

      Before Tet all houses are white washed and (3)____ with yellow apricot flowers and colorful lanterns.

      • A.

        decorate

      • B.

        decorates

      • C.

        decorating

      • D.

        decorated

      Đáp án: D

      Phương pháp giải :

      Liên từ “and” (và) nối giữa 2 từ có cùng loại từ và cấu trúc. tức là từ cần điền phải cùng dạng với washed (thêm –ed)

      Lời giải chi tiết :

      Tạm dịch các đáp án:

      Decorate: trang trí (V)

      Decorated: đã được trang trí (V_PII)

      Liên từ “and” (và) nối giữa 2 từ có cùng loại từ và cấu trúc, ta thấy đây là cấu trúc câu bị động: be+V_PII

      => chỗ cần điền là động từ dạng quá khứ phân từ (decorated)

      => Before Tet all houses are white washed and decorated with yellow apricot flowers and colorful lanterns.

      Tạm dịch: Trước Tết tất cả các ngôi nhà đều được quét vôi trắng và được trang trí bằng hoa mai vàng và đèn lồng nhiều màu sắc.

      Câu 4

      They are hoping to (4) _____ money put in small red envelopes

      • A.

        buy

      • B.

        receive

      • C.

        sell

      • D.

        make

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Các động từ:

      Buy: mua

      Receive: nhận 

      Sell: bán

      Make: làm 

      Lời giải chi tiết :

      Tạm dịch các đáp án:

      Buy: mua

      Receive: nhận 

      Sell: bán

      Make: làm 

      Cụm từ: receive money (nhận tiền)

      => They are hoping to receive money put in small red envelopes.

      Tạm dịch: Họ đang hy vọng nhận được tiền bỏ vào những phong bì nhỏ màu đỏ.

      Câu 5

      as they are wishing longevity (5) ______ their grandparents and parents.

      • A.

        for

      • B.

        to

      • C.

        with

      • D.

        from

      Đáp án: A

      Phương pháp giải :

      Wish sth for sb: ước/ cầu chúc điều gì cho ai

      Lời giải chi tiết :

      Tạm dịch các đáp án:

      For: cho

      To: đến, tới

      With: với

      From: từ

      => as they are wishing longevity for their grandparents and parents. 

      Tạm dịch: vì chúng đang mong ước ông bà và bố mẹ sống lâu cùng ông bà và bố mẹ.

      Xem Bài Dịch 

      Tết là một lễ hội quốc gia và truyền thống ở Việt Nam. Đây là một dịp để mỗi người Việt Nam được đoàn tụ để suy nghĩ về các hoạt động trong quá khứ của họ và hy vọng may mắn trong năm tới. Trước Tết, tất cả nhà cửa đều được quét vôi trắng và trang trí bằng hoa mai vàng và đèn lồng nhiều màu sắc. Mọi người đều mong muốn một cuộc sống thuận lợi hơn. Vào đêm giao thừa, trẻ em ăn mặc rất đẹp. Chúng đang hy vọng nhận được tiền bỏ vào những phong bì nhỏ màu đỏ vì cầu chúc ông bà và cha mẹ sống lâu.

      Read the passage carefully and choose the correct answer.

      Every country has its own tradition when New Year comes. In Japan, at midnight on December 31, all temples in the country ring their bell 108 times. They believe that the ringing bells can remove their bad actions from the previous year.

      In Thai Lan, the New Year is in April. It’s the hottest time of the year. People often throw water over the people. They believe that this activity will bring a lot of rain and wash away the bad things.

      In Viet Nam, people clean and decorate their houses before Tet. They would like their houses to look more beautiful. The first footer is very important. They believe that the first footer on the first New Year Day decides the family’s luck for the whole year.

      Một số từ vựng:

      - tradition (n): truyền thống

      - ring the bell: rung chuông

      - wash away: rửa sạch, cuốn trôi

      - luck (n): điều may mắn

      Câu 6

      People in Japan believe that 108 times of ringing bell can remove their _______ from the previous year.

      • A.

        good actions

      • B.

        rude actions 

      • C.

        bad actions

      • D.

        x

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Thông tin: “They believe that the ringing bells can remove their bad actions from the previous year.”

      Lời giải chi tiết :

      Người Nhật tin rằng 108 lần chuông rung có thể xua đuổi được _________ từ những năm trước.

      A. hành động tốt

      B. hành động thô lỗ

      C. hành động xấu

       Thông tin: They believe that the ringing bells can remove their bad actions from the previous year.

      (Họ tin rằng tiếng chuông có thể loại bỏ những hành động xấu của họ từ năm trước.)

      Câu 7

      April is _______ time of the year in Thai Lan.

      • A.

        hot

      • B.

        the hottest

      • C.

        hottest

      • D.

        x

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Thông tin:

      In Thai Lan, the New Year is in April. It’s the hottest time of the year.

      Lời giải chi tiết :

      Tháng Tư là khoảng thời gian ____ trong năm ở Thái Lan.

      A. nóng

      B. nóng nhất

      C. sai (thiếu 'the')

      Thông tin: In Thai Lan, the New Year is in April. It’s the hottest time of the year.

      (Ở Thái Lan, năm mới đến vào tháng tư. Đó là thời điểm nóng nhất trong năm.)

      Câu 8

      People in Thai Lan believe that throwing water over other people will _____ and wash away the bad things.

      • A.

        not bring a lot of rain

      • B.

        brings a lot of rain

      • C.

        bring a lot of rain

      • D.

        x

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Thông tin: “They believe that this activity will bring a lot of rain and wash away the bad things.”

      Lời giải chi tiết :

      Người Thái Lan tin rằng ném nước vào người khác sẽ _____ và rửa sạch được những điều xấu.

      A. không mang đến nhiều mưa

      B. mang lại nhiều mưa ( sai vì sau 'will' + V-infi)

      C. mang lại nhiều mưa

      Thông tin: They believe that this activity will bring a lot of rain and wash away the bad things.

      (Họ tin rằng hoạt động này sẽ mang lại nhiều mưa và cuốn trôi những điều xấu.)

      Câu 9

      What do Vietnamese people often do before Tet?

      • A.

        visit relatives

      • B.

        clean and decorate their house

      • C.

        throw water over the people

      • D.

        x

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Thông tin: “In Viet Nam, people clean and decorate their houses before Tet.”

      Lời giải chi tiết :

      Người Việt làm gì trước ngày Tết?

      A. thăm họ hàng

      B. dọn dẹp và trang trí nhà của họ

      C. hất nước vào mọi người

      Thông tin: In Viet Nam, people clean and decorate their houses before Tet.

      (Ở Việt Nam, người ta dọn dẹp và trang trí nhà cửa trước Tết.)

      Câu 10

      The first people who comes to someones house on the first day are called _______.

      • A.

        first comer

      • B.

        the first

      • C.

        the first footer

      • D.

        x

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      - Tìm từ mang nghĩa người xông nhà (người đầu tiên vào nhà trong ngày đầu năm mới)

      Lời giải chi tiết :

      Người đầu tiên bước vào nhà người khác trong ngày đầu tiên được gọi là người xông nhà (the first footer).

      Thông tin: They believe that the first footer on the first New Year Day decides the family’s luck for the whole year.

      (Họ tin rằng người xông nhà rất quan trọng trong ngày đầu tiên của năm mới vì người xông nhà sẽ quyết định vận may trong cả năm.)

      Xem Bài Dịch 

      Mỗi quốc gia có truyền thống riêng của mình để đón năm mới. Tại Nhật Bản, vào nửa đêm ngày 31 tháng 12, tất cả các ngôi đền trong cả nước đều rung chuông 108 lần. Họ tin rằng tiếng chuông có thể loại bỏ những hành động xấu của họ từ năm trước.Ở Thái Lan, năm mới đến vào tháng tư. Đó là thời điểm nóng nhất trong năm. Người ta thường ném nước lên người. Họ tin rằng hoạt động này sẽ mang lại nhiều mưa và cuốn trôi những điều xấu.Ở Việt Nam, người ta dọn dẹp và trang trí nhà cửa trước Tết. Họ muốn ngôi nhà của họ trông đẹp hơn. Bước chân đầu tiên là rất quan trọng. Họ tin rằng bước chân đầu tiên vào ngày đầu năm mới quyết định vận may của gia đình trong cả năm.

      Read the passage, choose the best answer.

      Lunar New Year, or Tet, is Vietnam's main holiday. It is the most important occasion in the year which falls sometimes between 19th january and 20th February on the Western calendar. Tet marks the beginning of spring and the start of a new year.

      Tet’s preparations and celebrations nowadays are shorter than those in the past. Streets are decorated with coloured lights and red banners. Shops are full of goods. People are busy buying gifts, cleaning and decorating their houses and cooking traditional foods.

      Houses are often decorated with plants and flowers at this time. Peach blossom is traditional at Tet in the North while apricot blossom is traditional in the South. The kumquat tree with its ripe deep orange fruits is popular throughout the country. One of Tet’s most special foods is Banh Chung, which is made from sticky rice, green beans and fatty pork. Mut, which is candied fruits such as sugared apples, plums or tomatoes, is also popular.

      * Một số từ mới:

      - mark (v): đánh dấu

      - preparation (n): sự chuẩn bị

      - ripe deep orange fruits: quả chín vàng rộm

      - plum (n): quả mận

      Câu 11

      What is another name of Tet?

      • A.

        Vietnamese holiday

      • B.

        Lunar New Year 

      • C.

        Traditional holiday

      • D.

        Vietnam's main holiday

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Thông tin: “Lunar New Year, or Tet, is Vietnam's main holiday.”

      Lời giải chi tiết :

      Tạm dịch câu hỏi:

      Một tên khác của Tết là gì?

      A.ngày lễ việt nam

      B.Tết Nguyên đán

      C.Ngày lễ truyền thống

      D.ngày lễ chính của Việt Nam

      Thông tin:

      Lunar New Year, or Tet, is Vietnam's main holiday.

      Tạm dịch: Tết Nguyên đán, hay Tết, là ngày lễ chính của người Việt.

      Câu 12

      When does Tet sometimes take place on Western calendar?

      • A.

        from 19th January to 20th January

      • B.

        from 19th January to 19th February

      • C.

        from 19th January to 20th February

      • D.

        from 19th February to 20th February

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Thông tin: It is the most important occasion in the year which falls sometimes between 19th january and 20th February on the Western calendar.

      Lời giải chi tiết :

      Theo dương lịch Tết diễn ra khi nào? 

      A. từ 19/1 đến 20/1

      B. từ 19/1 đến 19/2

      C. từ 19/1 đến 20/2

      D. từ 19/2 đến 20/2

      Thông tin: It is the most important occasion in the year which falls sometimes between 19th January and 20th February on the Western calendar.

      (Đây là dịp quan trọng nhất trong năm đôi khi rơi vào giữa ngày 19 tháng 1 đến ngày 20 tháng 2 theo lịch phương Tây.)

      Câu 13

      What does Tet mark?

      • A.

        the end of the year

      • B.

        the start of a new month

      • C.

        the beginning of a new year

      • D.

        the beginning of spring and the start of a new year

      Đáp án: D

      Phương pháp giải :

      Thông tin: Tet marks the beginning of spring and the start of a new year.

      Lời giải chi tiết :

      Tết đánh dấu điều gì?

      A.kết thúc một năm.

      B.khởi đầu tháng mới.

      C.khởi đầu của một năm mới.

      D.khởi đầu của mùa xuân và bắt đầu một năm mới.

      Thông tin:

      Tet marks the beginning of spring and the start of a new year.

      (Tết đánh dấu sự khởi đầu của mùa xuân và bắt đầu một năm mới.)

      Câu 14

      What do people decorate streets with?

      • A.

        plants and flowers

      • B.

        coloured lights and red banners

      • C.

        peach blossom and apricot blossom

      • D.

        traditional foods

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Thông tin: “Streets are decorated with coloured lights and red banners.”

      Lời giải chi tiết :

      Người ta trang trí đường phố bằng gì?

      A.cây cối và hoa

      B.đèn màu và biểu ngữ màu đỏ

      C.hoa đào và hoa mai

      D.món ăn truyền thống

      Thông tin:

      Streets are decorated with coloured lights and red banners.

      (Đường phố được trang trí với đèn màu và biểu ngữ màu đỏ)

      Câu 15

      What do people do in Tet?

      • A.

        People buy gifts, clean and decorate their houses and cook traditional foods

      • B.

        People enjoy traditional food

      • C.

        People clean their house and wait for the first footer

      • D.

        People plant trees around their house

      Đáp án: A

      Phương pháp giải :

      Thông tin: People are busy buying gifts, cleaning and decorating their houses and cooking traditional foods.

      Lời giải chi tiết :

      Người ta làm gì vào dịp tết?

      A.Mọi người mua quà tặng, dọn dẹp và trang trí nhà cửa và nấu các món ăn truyền thống.

      B.Mọi người thưởng thức các món ăn truyền thống.

      C.Mọi người dọn dẹp nhà cửa của họ và chờ đợi bước chân đầu tiên.

      D.Người ta trồng cây quanh nhà.

      Thông tin:

      People are busy buying gifts, cleaning and decorating their houses and cooking traditional foods.

      (Mọi người bận rộn mua quà tặng, dọn dẹp và trang trí nhà cửa và nấu các món ăn truyền thống.)

      Xem Bài Dịch 

      Tết Nguyên đán, hay Tết, là ngày lễ chính của người Việt. Đây là dịp quan trọng nhất trong năm đôi khi rơi vào giữa ngày 19 tháng 1 đến ngày 20 tháng 2 theo lịch phương Tây. Tết đánh dấu sự khởi đầu của mùa xuân và bắt đầu một năm mới.Việc chuẩn bị và tổ chức Tết ngày nay ngắn hơn so với trước đây. Đường phố được trang trí với đèn màu và biểu ngữ màu đỏ. Cửa hàng đầy hàng hóa. Mọi người bận rộn mua quà tặng, dọn dẹp và trang trí nhà cửa và nấu các món ăn truyền thống.Nhà thường được trang trí bằng cây và hoa vào thời điểm này. Hoa đào là loài hoa truyền thống vào dịp Tết ở miền Bắc trong khi hoa mai là truyền thống ở miền Nam. Cây quất với quả màu cam chín rất phổ biến khắp cả nước. Một trong những món ăn đặc biệt nhất trong Tết là Bánh Chưng, được làm từ gạo nếp, đậu xanh và thịt lợn. Mứt, đó là các loại trái cây kẹo như táo có đường, mận hoặc cà chua, cũng rất phổ biến.

      Choose the best answer to complete the sentences.

      In our country, Vietnamese New Year (Tet holiday) is according to "lunar calendar", not "solar calendar". "Vietnamese New Year" is a very important holiday for Vietnamese people. Everyone will (1) _____ a break during the Vietnamese New Year. It is a time for rest and refreshment. Most of the business, stores, even the schools close (2) _________ a time.

      On the "New Year's Eve", each family will have "reunion dinner" with their family members. After the dinner, elders (parents, uncles, aunts, grandparents...etc) will give the "red envelope" (3) ________ the kids. There is "lucky money in the red envelopes.

      We set off the "fireworks" and "firecrackers" during the Tet holiday. We also will hang the "Spring Couplet" on our doors. Some of the people are play "dragon dance" or "lion dance" to (4) __________ the Vietnamese New Year. Tet is the (5) ____________ festival in Vietnam.

      Câu 16

      Everyone will (1) ______ a break during the Vietnamese New Year.

      • A.

        make

      • B.

        do

      • C.

        go

      • D.

        take

      Đáp án: D

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Cụm từ cố định

      Lời giải chi tiết :

      Cụm từ: take a break: nghỉ ngơi

      => Everyone will take a break during the Vietnamese New Year.

      Tạm dịch: Mọi người sẽ nghỉ ngơi trong Tết Việt Nam.

      Câu 17

      Most of the business, stores, even the schools close (2) _________ a time.

      • A.

        for

      • B.

        in

      • C.

        at

      • D.

        on

      Đáp án: A

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Giới từ

      Lời giải chi tiết :

      Cụm từ: for a time: trong một khoảng thời gian

      => Most of the business, stores, even the schools close for a time.

      Tạm dịch: Hầu hết các cơ sở kinh doanh, cửa hàng, thậm chí trường học đóng cửa một thời gian.

      Câu 18

      After the dinner, elders (parents, uncles, aunts, grandparents...etc) will give the "red envelope" (3) ___________ the kids.

      • A.

        along

      • B.

        to

      • C.

        with

      • D.

        of

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Giới từ

      Lời giải chi tiết :

      Cụm từ: give something to somebody (đưa cái gì cho ai)

      => After the dinner, elders (parents, uncles, aunts, grandparents...etc) will give the "red envelope" to the kids.

      Tạm dịch: Sau bữa ăn tối, những người lớn tuổi (bố mẹ, cô chú, ông bà ... vv) sẽ đưa "phong bao đỏ" cho trẻ em.

      Câu 19

      Some of the people are play "dragon dance" or "lion dance" to (4) __________ the Vietnamese New Year.

      • A.

        wait for

      • B.

        cancel

      • C.

        celebrate

      • D.

        remember

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Từ vựng

      Lời giải chi tiết :

      wait for (v) chờ

      cancel (v) hủy

      celebrate (v) ăn mừng

      remember(v) ghi nhớ

      => Some of the people are play "dragon dance" or "lion dance" to celebrate the Vietnamese New Year.

      Tạm dịch: Một số người chơi "múa rồng" hoặc "múa lân" để chúc mừng năm mới của Việt Nam.

      Câu 20

      Tet is the (5) ___________ festival in Vietnam.

      • A.

        impoortant

      • B.

        importantest

      • C.

         the most important

      • D.

         most important

      Đáp án: D

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: So sánh nhất của tính từ dài

      Lời giải chi tiết :

      Cấu trúc: S + be + the + most + adj…

      => Tet is the most important festival in Vietnam.

      Tạm dịch: Tết là lễ hội quan trọng nhất ở Việt Nam.

      Chú ý

      Bài đọc hoàn chỉnh

      In our country, Vietnamese New Year (Tet holiday) is according to "lunar calendar", not "solar calendar". "Vietnamese New Year" is a very important holiday for Vietnamese people. Everyone will (1) take a break during the Vietnamese New Year. It is a time for rest and refreshment. Most of the business, stores, even the schools close (2) for a time.

      On the "New Year's Eve", each family will have "reunion dinner" with their family members. After the dinner, elders (parents, uncles, aunts, grandparents...etc) will give the "red envelope" (3) to the kids. There is "lucky money in the red envelopes.

      We set off the "fireworks" and "firecrackers" during the Tet holiday. We also will hang the "Spring Couplet" on our doors. Some of the people are play "dragon dance" or "lion dance" to (4) celebrate the Vietnamese New Year. Tet is the (5) most important festival in Vietnam.

      Xem Bài Dịch
      Ở nước ta, Tết Việt theo "âm lịch" chứ không phải "dương lịch". Tết là một ngày lễ rất quan trọng của người Việt Nam. Mọi người sẽ nghỉ ngơi trong Tết Việt Nam. Đó là thời gian để nghỉ ngơi và sảng khoái. Hầu hết các cơ sở kinh doanh, cửa hàng, thậm chí cả trường học đóng cửa trong một thời gian.Vào “đêm giao thừa”, mỗi gia đình sẽ có “bữa cơm sum họp” với các thành viên trong gia đình. Sau bữa ăn tối, những người lớn tuổi (cha mẹ, cô chú, cô bác, ông bà ... vv) sẽ đưa "phong bao đỏ" cho trẻ em. Có “lì xì trong phong bao lì xì.Chúng tôi đốt pháo và "pháo nổ" trong ngày Tết. Chúng tôi cũng sẽ treo "Câu đối mùa xuân" trên cửa của chúng tôi. Một số người chơi "múa rồng" hoặc "múa lân" để mừng Tết Việt Nam. Tết là lễ hội quan trọng nhất ở Việt Nam.

      Choose the best answer to complete the passage

      Father's Day is the 3rd Sunday (1)______ June. It is a day to celebrate fathers and all that they do for us. Today, over 50 countries (2) _______ Father's Day, but they might have a different date for it.

      It is important to look at what fathers bring to their families. Every father is (3) ______. Does he teach you how to play games? Does he help with your homework? Does he read you bedtime stories? (4)_____ him for all he does!

      Father's Day isn't just for fathers, either. It's (5)_________ for grandfathers and great- grandfathers! Your parents probably even call their fathers, which are your grandfathers!

      Câu 21

      Father's Day is the 3rd Sunday _______ June.

      • A.

        on

      • B.

        in

      • C.

        at

      • D.

        x

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Giới từ

      Lời giải chi tiết :

      Giới từ: in + tháng

      => Father's Day is the 3rd Sunday in June.

      Tạm dịch: Ngày của Cha là Chủ nhật thứ 3 trong tháng Sáu.

      Câu 22

      Today, over 50 countries _______ Father's Day, but they might have a different date for it.

      • A.

        celebrate

      • B.

        remember

      • C.

        organize

      • D.

        x

      Đáp án: A

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Từ vựng

      Lời giải chi tiết :

      celebrate (v) tổ chức

      remember (v) ghi nhớ

      organize (v) tổ chức

      => Today, over 50 countries celebrate Father's Day, but they might have a different date for it.

      Tạm dịch: Today, over 50 countries celebrate Father's Day, but they might have a different date for it.

      Câu 23

      Every father is _______.

      • A.

        the same

      • B.

        useless

      • C.

        different

      • D.

        x

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: từ vựng

      Lời giải chi tiết :

      the same (adj) giống nhau

      useless (adj) vô dụng

      different (adj) khác nhau

      => Every father is different.

      Tạm dịch: Mỗi người cha đều khác nhau.

      Câu 24

      ________ him for all he does!

      • A.

        Sorry

      • B.

        Thank

      • C.

        Wait

      • D.

        x

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Từ vựng

      Lời giải chi tiết :

      Sorry (v) xin lỗi

      Thank (v) cảm ơn

      Wait (v) chờ đợi

      => Thank him for all he does!

      Tạm dịch: Cảm ơn bố vì tất cả những gì bố làm!

      Câu 25

      It's _________ for grandfathers and great- grandfathers!

      • A.

        very

      • B.

        so

      • C.

        also

      • D.

        x

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Từ vựng

      Lời giải chi tiết :

      very (adv) rất

      so (adv) rất

      also (adv) cũng

      => It's also for grandfathers and great- grandfathers!

      Tạm dịch: Nó cũng dành cho ông và cụ ông!

      Read the passage and answer the questions.

      Christmas is in December. It is a season with many traditions. People think about family, friends, and giving. Most families put up a tree, hang decorations, and give gifts. Christmas Eve is December 24th. It is the night before Christmas. It is a great time to sing carols. Will you remember to put out milk and cookies for Santa?

      Christmas Day is December 25th. Wake up early. Then you can run to open the presents under the tree. There is going to be a lot of food to eat today! It is a time to spend with family and people you love.

      Câu 26

      When do people celebrate Christmas?

      • A.

        October

      • B.

        November

      • C.

        December

      • D.

        x

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Đọc hiểu

      Lời giải chi tiết :

      Mọi người tổ chức lễ Giáng sinh khi nào?

      A. Tháng 10

      B. Tháng mười một

      C. Tháng mười hai

      Thông tin: Christmas is in December.

      Tạm dịch: Giáng sinh là vào tháng mười hai.

      Câu 27

      How long does Christmas last?

      • A.

        1 day

      • B.

        2 days

      • C.

        3 days

      • D.

        x

      Đáp án: B

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Đọc hiểu

      Lời giải chi tiết :

      Giáng sinh kéo dài bao lâu?

      A. 1 ngày

      B. 2 ngày

      C. 3 ngày

      Thông tin: Christmas Eve is December 24th. It is the night before Christmas....Christmas Day is December 25th.

      Tạm dịch: Đêm Giáng sinh là ngày 24 tháng 12. Đó là đêm trước lễ giáng sinh .... Ngày lễ giáng sinh là ngày 25 tháng 12.

      Câu 28

      What do most families do at the night before Christmas?

      • A.

        put up a tree

      • B.

        hang decorations

      • C.

        both A&B

      • D.

        x

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Đọc hiểu

      Lời giải chi tiết :

      Hầu hết các gia đình làm gì vào đêm trước Giáng sinh?

      A. dựng một cái cây

      B. treo đồ trang trí

      C. cả A&B

      Thông tin: Most families put up a tree, hang decorations, and give gifts.

      Tạm dịch: Hầu hết các gia đình đều dựng cây nêu, treo đồ trang trí và tặng quà.

      Câu 29

      Which songs do people sing at Christmas?

      • A.

        carols

      • B.

        birthday songs

      • C.

        kid songs

      • D.

        x

      Đáp án: A

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Đọc hiểu

      Lời giải chi tiết :

      Những bài hát nào mọi người hát vào lễ Giáng sinh?

      A. bài hát mừng

      B. bài hát sinh nhật

      C. bài hát trẻ em

      Thông tin: Christmas Eve is December 24th. It is the night before Christmas. It is a great time to sing carols.

      Tạm dịch: Đêm Giáng sinh là ngày 24 tháng 12. Đó là đêm trước lễ Giáng sinh. Đó là một thời gian tuyệt vời để hát những bài hát mừng.

      Câu 30

      Where can people open presents?

      • A.

        on the tree

      • B.

        behind the tree

      • C.

        under the tree

      • D.

        x

      Đáp án: C

      Phương pháp giải :

      Kiến thức: Đọc hiểu

      Lời giải chi tiết :

      Mọi người có thể mở quà ở đâu?

      A. trên cây

      B. phía sau cây

      C. dưới gốc cây

      Thông tin: Then you can run to open the presents under the tree.

      Tạm dịch: Sau đó, bạn có thể chạy để mở quà dưới gốc cây.

      Tải sách PDF tại TuSach.vn mang đến trải nghiệm tiện lợi và nhanh chóng cho người yêu sách. Với kho sách đa dạng từ sách văn học, sách kinh tế, đến sách học ngoại ngữ, bạn có thể dễ dàng tìm và tải sách miễn phí với chất lượng cao. TuSach.vn cung cấp định dạng sách PDF rõ nét, tương thích nhiều thiết bị, giúp bạn tiếp cận tri thức mọi lúc, mọi nơi. Hãy khám phá kho sách phong phú ngay hôm nay!

      VỀ TUSACH.VN